Behandeling voor het kortdarmsyndroom

Behandeling van het kortedarmsyndroom is gebaseerd op het aanpassen van voedingssupplementen ter compensatie van de verminderde opname van vitaminen en mineralen die het ontbrekende deel van de darm veroorzaakt, zodat de patiënt niet ondervoed of uitgedroogd is. Volledig herstel voor de darm om voedingsstoffen opnieuw goed te absorberen en het gewichtsverlies dat moet worden bestreden, kan tot 3 jaar duren.

De ernst van dit syndroom hangt echter af van welk deel van de darm is verwijderd, wat een deel van de grote of dunne darm kan zijn en de hoeveelheid darm die is verwijderd.

Over het algemeen zijn de voedingsstoffen die het meest vatbaar zijn voor malabsorptie vitamines A, D, E, K, B12 en mineralen zoals calcium, foliumzuur, zink of ijzer. Daarom wordt het voeden van de patiënt aanvankelijk gedaan met voedingssuppletie, rechtstreeks via de ader en heeft als doel problemen te voorkomen en te behandelen zoals een vertraagde ontwikkeling, in het geval van kinderen, anemieën; bloedingen en hematomen; osteoporose; pijn en spierzwakte; hartfalen; en zelfs uitdroging die het leven van de patiënt in gevaar kan brengen.

Belangrijkste voedingsstoffen volgens het ontbrekende gedeelte van de darm

De malabsorptie van de voedingsstoffen is afhankelijk van het deel dat wordt beïnvloed, namelijk:

  • darm - Calcium, ijzer, magnesium, proteïne, koolhydraten en vet;
  • kronkeldarm - Vitamine B12;
  • dikke darm - Water, mineralen en vetzuren met een korte keten;

In sommige gevallen, ter compensatie van een gebrek aan voedingsstoffen, kan een kleine darmtransplantatie nodig zijn om de intestinale insufficiëntie te genezen en te voorkomen dat de rest van het leven afhankelijk wordt van volledige parenterale voeding. .

Voer voor herstel na een operatie

Normaal gesproken wordt gedurende de eerste 5 dagen na de operatie de voeding gehandhaafd via de ader, Total Parenteral Nutrition genaamd, zodat de darm in rust kan genezen. Na die periode, wanneer diarree minder frequent is, begint de sondevoeding ook langzaam de bewegingen van de maag en de darm te stimuleren, waardoor het volume van de voeding door de ader gedurende ongeveer 2 maanden wordt verlaagd.

Na ongeveer 2 maanden herstel is de patiënt in de meeste gevallen al in staat om via de mond kleine maaltijden te maken, maximaal 6 keer per dag. Voeding door de nasogastrische buis wordt echter gehandhaafd om de inname van calorieën en voedingsstoffen te waarborgen en de voedingsstatus te behouden totdat de patiënt in staat is om te voeden zonder de sonde, een proces dat tussen 1 en 3 jaar kan duren.

Het is echter mogelijk dat de patiënt in sommige gevallen de rest van zijn leven doorbrengt, afhankelijk van parenterale voeding en voedingssuppletie om ondervoeding en problemen zoals bloedarmoede te voorkomen.

Herstel van een operatie om een ​​deel van de darm te verwijderen kan worden gedaan door een grote snee in de buik of door laparotomie, en kan 2 tot 6 uur duren en de patiënt moet mogelijk gedurende een periode die kan worden opgenomen in het ziekenhuis worden opgenomen voor herstel. variëren van 10 dagen tot minimaal 1 maand. Dit type operatie is zeer riskant, omdat de darm veel bacteriën heeft die ernstige infecties kunnen veroorzaken en nog gevoeliger is als de patiënt kind of bejaarde is.