Behandeling voor de ziekte van Ménière

Ménière-syndroom is een ziekte die het functioneren van het binnenoor veroorzaakt en hoewel er geen genezing bestaat, is het mogelijk om verschillende soorten behandelingen in te zetten om de symptomen te verbeteren en verslechtering van de ziekte te voorkomen.

De behandeling bestaat gewoonlijk uit veranderingen in gewoonten en het gebruik van geneesmiddelen die duizeligheid verminderen, zoals bijvoorbeeld dimenhydraat, betametine of hydrochloorthiazide. In gevallen waar dergelijke oplossingen echter niet het juiste effect hebben, kan een operatie noodzakelijk zijn.

De oorzaak van dit syndroom is niet goed begrepen, maar wordt verondersteld te ontstaan ​​als gevolg van vochtophoping in de gehoorgangen. Het manifesteert zich met symptomen zoals duizeligheid, verlies van gehoor, tinnitus, een geblokkeerd oor, misselijkheid en braken. Meer informatie over het identificeren van de symptomen van het syndroom van Ménière.

De behandeling van het syndroom van Ménière wordt begeleid door de KNO-arts en bestaat uit:

1. Gebruik van medicijnen

De meest gebruikte geneesmiddelen om het syndroom van Ménière te behandelen, moeten door de arts worden aangegeven en omvatten:

 • Anti-emetica zoals Meclizine, Dimenhydrate, Promethazine of Metoclopramide: ze worden gebruikt op het moment van de crisis, omdat het medicijnen zijn die, naast het behandelen van de misselijkheid, de vertigo die door beweging veroorzaakt wordt verminderen;
 • Tranquilizers zoals Lorazepam of Diazepam: ze worden ook tijdens de crises gebruikt om het gevoel van duizeligheid en duizeligheid te verminderen;
 • Diuretica zoals Hydrochloorthiazide: ze zijn meestal geïndiceerd om de frequentie en intensiteit van duizeligheidscrises te verminderen, omdat ze de ophoping van vloeistoffen in de gehoorgangen verminderen, wat een waarschijnlijke oorzaak van de ziekte is;
 • Anti-duizeligheid zoals Betaine: wordt continu gebruikt om de symptomen van duizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en gehoorverlies onder controle te houden en te verminderen.

Daarnaast kunnen ook andere klassen van geneesmiddelen, zoals vasodilatatoren, geïndiceerd zijn om de lokale circulatie te verbeteren, evenals corticosteroïden en immunosuppressiva, als middel om de immuunactiviteit in het oorregio te reguleren.

2. Natuurlijke behandeling

De eerste stap bij de behandeling van het syndroom van Ménière is veranderingen in gewoonten, omdat dit manieren zijn om het aantal en de ernst van aanvallen te verminderen.

Een van de beste natuurlijke manieren om het begin van de symptomen geassocieerd met het syndroom van Ménière te verlichten en te voorkomen, is dus een dieet met weinig of geen zout te eten. Dit komt doordat het lichaam minder water vasthoudt, waardoor de hoeveelheid vocht in het oor vermindert die duizeligheid en reisziekte kan veroorzaken.

Het dieet voor het syndroom van Ménière bestaat uit:

 • Vervang het zout door kruiden;
 • Vermijd geïndustrialiseerde producten;
 • Vermijd het eten van zout voedsel, zoals ham of kaas;
 • Kies voor gegrild of gebakken voedsel, om sauzen met te veel zout te vermijden. Bekijk meer tips over het verminderen van de zoutinname via de voeding.

Daarnaast is het geïndiceerd om het gebruik van alcohol, cafeïne en nicotine te verminderen, omdat het stoffen zijn die de structuur van het oor irriteren. Stress moet ook worden vermeden omdat het het zenuwstelsel negatief stimuleert en nieuwe aanvallen kan veroorzaken.

Dit is het aanbevolen dieet voor mensen met dit syndroom:

3. Fysiotherapie

Fysiotherapie is erg belangrijk voor diegenen die aan deze ziekte lijden en wordt vestibulaire revalidatietherapie genoemd.

In deze behandeling kan de fysiotherapeut oefeningen aanbevelen die kunnen helpen de symptomen van duizeligheid en onbalans te verminderen, de gevoeligheid voor beweging te verbeteren en veiligheidsaanbevelingen voor de persoon te maken in tijden van crisis.

4. Injectie van medicijnen in het oor

Dit type behandeling wordt aanbevolen als eerdere therapieën niet het gewenste effect hebben gehad. Er zijn medicijnen die via het trommelvlies in het oor kunnen worden geïnjecteerd om de symptomen van duizeligheid te verminderen:

 • Antibiotica, zoals gentamicine: een antibioticum dat giftig is voor het oor en daardoor de activiteit van het getroffen oor bij de controle van de balans vermindert, waardoor deze functie alleen wordt overgedragen naar het gezonde oor;
 • Corticosteroïden, zoals Dexamethason: is een corticosteroïde die de ontsteking van het oor vermindert, waardoor de intensiteit van epileptische aanvallen afneemt.

Dit soort behandeling kan alleen worden gedaan in het kantoor van een otorrino die gespecialiseerd is in de behandeling van problemen zoals het syndroom van Ménière.

5. Chirurgie

Chirurgie is ook alleen geïndiceerd in gevallen waarin andere vormen van behandeling geen effect hebben gehad op het verminderen van de frequentie of intensiteit van epileptische aanvallen. Sommige opties omvatten:

 • Decompressie van de endolymfatische zak, die duizeligheid verlicht door de fluïdumproductie te verminderen of de absorptie ervan te verhogen;
 • Sectie van de vestibulaire zenuw, waarin de vestibulaire zenuw wordt doorgesneden, waardoor de problemen van duizeligheid worden opgelost zonder het gehoor te beschadigen;
 • Labirintectomie, die de problemen van duizeligheid oplost, maar ook doofheid veroorzaakt, dus wordt het alleen gebruikt in gevallen waar er al gehoorverlies is.

De beste methode wordt aangegeven door de KNO-arts, afhankelijk van de belangrijkste symptomen van elke persoon, zoals gehoorverlies of duizeligheid.