Behandeling voor ectodermale dysplasie

De behandeling van ectodermale dysplasie is niet specifiek en deze ziekte kan niet worden genezen, maar cosmetische ingrepen kunnen worden gebruikt om sommige misvormingen die door de ziekte zijn veroorzaakt, op te lossen.

Ectodermale dysplasie is een reeks zeldzame erfelijke problemen die ontstaan ​​bij de baby vanaf de geboorte en, afhankelijk van het type, bijvoorbeeld veranderingen in haar, nagels, tanden of zweetklieren.

Aangezien er geen specifieke behandeling is voor ectodermale dysplasie, moet het kind regelmatig worden opgevolgd door de kinderarts om hun ontwikkeling te evalueren en de behoefte aan cosmetische chirurgie te evalueren om bijvoorbeeld hun zelfbeeld te verbeteren.

Daarnaast is het belangrijk om de lichaamstemperatuur van het kind dagelijks te evalueren, vooral in gevallen waar er geen zweetproductie is, omdat er een groter risico is op het ontwikkelen van een zonnesteek als gevolg van overmatige lichaamstemperatuur. Zo kunt u de temperatuur correct meten.

In gevallen waarin tanden of andere veranderingen in de mond ontbreken, is het raadzaam om een ​​tandarts te raadplegen om een ​​volledige beoordeling van de mond te maken en de juiste behandeling te starten, inclusief operaties en gebitsprothesen, zodat het kind normaal kan eten.

Symptomen van ectodermale dysplasie

De belangrijkste tekenen en symptomen van ectodermale dysplasie zijn onder andere:

  • Terugkerende koorts of lichaamstemperatuur boven 37 ° C;
  • Overgevoeligheid voor hotspots;
  • Misvormingen in de mond met ontbrekende, scherpe of zeer verre tanden;
  • Haar erg dun en broos;
  • Fijne en veranderde nagels;
  • Gebrek aan productie van zweet, speeksel, tranen en andere lichaamsvloeistoffen;
  • Huid dun, droog, schilferig en erg gevoelig.

De tekenen en symptomen van ectodermale dysplasie zijn niet bij alle kinderen hetzelfde en daarom zijn slechts enkele van deze symptomen gebruikelijk.

Typen ectodermale dysplasie

De twee belangrijkste soorten ectodermale dysplasie omvatten:

  • Anhydrotische of hypohydrotische ectodermale dysplasie: gekenmerkt door een afname van de hoeveelheid haar en haar, vermindering of afwezigheid van lichaamsvloeistoffen zoals tranen, speeksel en zweet of afwezigheid van tanden.
  • Hydrocefalie ectodermale dysplasie: Het belangrijkste kenmerk is het ontbreken van tanden, maar het kan ook grote, naar buiten gerichte lippen, een platte neus en vlekken rondom de ogen veroorzaken.

Normaal gesproken wordt de diagnose van ectodermale dysplasie snel na de geboorte gemaakt na observatie van de misvormingen van de baby, maar in sommige gevallen zijn deze veranderingen mogelijk iets duidelijker en worden ze daarom later gediagnosticeerd tijdens de groei van het kind.